Är det så att du ska köpa dig en motorcykel för första gången? Då finns det en del saker du bör tänka på!

Vad du bör tänka på innan du köper en motorcykel

Överskatta inte din förmåga. Ett vanligt misstag bland nybörjare är att köpa en cykel med mycket mer prestanda än vad de kan hantera. Håll dig borta från grenraketer, särskilt allt med en motor större än 600cc; när du lär dig att köra långsammare blir du en bättre förare på grund av det. Dessutom, efter att du har finslipat dina kunskaper och fått erfarenhet, är du redo att uppgradera och verkligen uppskatta en snabbare motorcykel.

Identifiera dina behov. Kommer du att åka i mycket trafik? Reser du långa sträckor? Motorcyklar finns i många former och storlekar och du måste ta hänsyn till dina individuella behov när du väljer en motorcykel. Fundera på hur du kommer att använda din cykel och hur det kommer att påverka din upplevelse att åka med den; till exempel, om du letar efter en helgleksak kanske du är mer tolerant mot en sexig motorcykel som råkar vara obekväm. Att känna igen dina behov kommer att göra det oändligt mycket lättare att välja din framtida motorcykel.

Känn till dina alternativ. Motorcyklar har blivit allt mer specialiserade under de senaste åren och spridningen av olika typer av motorcyklar erbjuder ett antal val som kan vara både stärkande och skrämmande. När du interagerar med olika cyklar kommer du förmodligen att utveckla distinkta gillar och ogillar, vilket kommer att ta dig ett steg närmare att fatta ett köpbeslut.

Välj en motorcykel som passar din kropp. Denna punkt är mindre uppenbar än den kanske låter. Cyklar kommer i dramatiskt olika former och storlekar, och det gör även människokroppen. Prova en cykel för storlek, och om möjligt, ta ut den för en runda; du kommer att upptäcka att den ergonomiska upplevelsen av att åka op den kommer att skilja sig dramatiskt från cykel till cykel. Den där sportmotorcykeln du tyckte var så cool kan till exempel belasta dina handleder på ett obehagligt sätt. 

Ny eller begagnad?

Det finns ett antal avvägningar förknippade med både nya och begagnade motorcyklar och det finns inget enskilt "rätt" val; valet är helt individuellt och beror på personliga preferenser (för att inte tala om ekonomi.)

Nya motorcyklar kommer med bekvämligheten av tillförlitlighet av en garanti, även om du betalar en premie för den sinnesfriden.

Begagnade cyklar är bra för nybörjare eftersom det vanligtvis är mindre oro för att skada något som inte redan är i perfekt form. De är också ofta bättre värden eftersom de redan har avskrivits, även om de kanske inte är lika pålitliga som nya cyklar och kostar mer pengar i det långa loppet.

30 Jan 2023